General Assembly UCESIF 2018
In the midst of the term of the Romanian Presidency of the Union of Economic and Social Councils and Similar Institutions of the States and Governments of the Francophony (UCESIF), the Economic and Social Council of Romania organized the UCESIF General Assembly at the Hotel on 4 and 5 December 2018 Caro in Bucharest, Mihai Eminescu Hall.
Adunarea Generală a UCESIF
București, ROMÂNIA, 4-5 decembrie 2018
Hotel Caro - Sala Mihail Eminescu
Evenimentul a reunit reprezentanți ai CES-urilor francofone din Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Franța, Gabon, Guineea și Maroc. CES-urile din Armenia, Congo, Grecia, Liban, Luxemburg, Mauritania, Monaco și Ciad nu au fost prezente.
Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a fost reprezentată la lucrări de doamna Cătălina Spînu, consilier pentru "
Protocol, relații diplomatice și parteneriate", în cadrul Biroului Regional pentru țările Europei Centrale și Orientale.
Reuniunea a fost deschisă de președintele UCESIF, domnul Iacob Baciu, care, în discursul său de deschidere, a adresat un călduros bun venit oaspeților francofoni și a subliniat momentul istoric la care sunt prezenți, pentru că, la 1 decembrie 2018, România a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, când românii din regiunile istorice ale țării au decis contopirea acestora într-un singur stat - România.
În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul domnul Liviu Pop, senator, care a mulțumit pentru invitație și a adresat urările sale de succes în desfășurarea Adunării Generale a UCESIF de la București, și doamna Cătălina Spînu, care a transmis membrilor CES-urilor francofone aflați în sală salutul Organizației Internaționale a Francofoniei și a asigurat UCESIF că OIF acordă tuturor instituțiilor din spațiul francofon toată atenția pe care acestea o merită, în conformitate cu Declarația de la Bamako, adoptată în anul 2000 de către șefii statelor și guvernelor francofone.
Dl. președinte Iacob Baciu a transmis scuzele și mesajul dlui ministru Marius Budăi, care din cauza unor obligații guvernamentale, nu a putut răspunde invitației de a participa la deschiderea lucrărilor Adunării Generale.
În continuarea lucrărilor, președintele a trecut succint în revistă reuniunile în care membrii UCESIF s-au întâlnit pentru dezbateri din momentul preluării la București, la 8 decembrie 2017, a președinției UCESIF de către CES România. Dl Iacob Baciu a mulțumit președinților CES-urilor, care au găzduit aceste reuniuni ale UCESIF, domnului Charles Koffi Diby și domnului Patrick Bernasconi, președinții CESEC din Coasta de Fildeș și respectiv CESE din Franța.
De asemenea, președintele UCESIF a reamintit celor prezenți că, așa cum și-a luat angajamentul la preluarea mandatului, toate acțiunile sale întreprinse în calitate de președinte al Uniunii se vor baza pe consultarea cu membrii acesteia, pe implicarea lor în luarea deciziilor și pe sprijinul președinților care l-au precedat.
În consecință, președintele UCESIF le-a solicitat membrilor UCESIF să analizeze cu atenție propunerile din agendă, inclusiv pe aceea privind promovarea însemnelor de identitate vizuală pentru UCESIF, care vor aduce un câștig vizibilității și acțiunilor pe care le va întreprinde Uniunea și i-a asigurat pe membrii UCESIF că este deschis oricărei propuneri care poate aduce beneficii Uniunii și prezenței UCESIF în structurile francofone și internaționale.
Pe parcursul celor două zile de reuniune, Adunarea Generală a UCESIF a dezbătut probleme actuale de interes pentru funcționarea și dezvoltarea Uniunii, și anume: eșecul participării UCESIF la Summitul Francofoniei de la Erevan (Armenia), pregătirea întâlnirii dintre noul Secretar General al OIF, doamna Louise MUSHIKIWABO, și actualul președinte al UCESIF, președintele CES România, actualizarea implementării foii de parcurs a președinției CES-ului din România (2017 - 2019) pe termen mediu și a măsurilor care trebuie adoptate pentru implementarea obiectivelor propuse, necesitatea creării unui site UCESIF, situația plății cotizației și situația actuală a bugetului Uniunii.
Un punct important al discuțiilor din cea de-a doua zi a reuniunii l-a constituit analiza propunerii privind Declarația de la București. S-a analizat și propunerea președintelui UCESIF de creare a unor însemne de identitate vizuală pentru UCESIF. S-au înmânat tuturor membrilor câte 2(două) broșuri cu aceste însemne - drapel, fanion, roll-up, insignă, eșarfă, mapă, banner, casetă - în două culori pentru fond (albastru și auriu). Membrii UCESIF prezenți la reuniune au salutat această inițiativă, mulțumindu-i președintelui Iacob Baciu, au adoptat însemnele propuse și au optat pentru culoarea albastră.
În ceea ce privește acțiunile care s-au efectuat de către președinția română a UCESIF la mijlocul mandatului, s-au menționat:
• prioritizarea activităților propuse în foaia de parcurs prezentată de președinția română, la preluarea mandatului, pe baza propunerilor primite din partea membrilor UCESIF;
• crearea modelului de cerere de înscriere în UCESIF și a unui model de document care să certifice apartenența la UCESIF;
• îmbunătățirea comunicării și creșterea vizibilității acțiunilor UCESIF prin propunerea de creare a unui site Internet și a unui buget estimat pentru acest lucru;
• notă privind refuzul CES din Armenia de a organiza Adunarea Generală la Erevan pe marginea Summitului Francofoniei, și analiza implicațiilor refuzului de a invita UCESIF la respectivul eveniment;
• la propunerea președintelui UCESIF, ca urmare a pensionării dlui Philippe Bon, a fost numit dl Michaël Christophe în această funcție;
• analiza situației create ca urmare a atitudinii conducerii OIF, care a ignorat importanța UCESIF, atât ca organizație constituțională, cât și ca membru în rețeaua Francofoniei și aprobarea faptului ca președintele UCESIF să facă noi demersuri în vederea recunoașterii depline a UCESIF, a rolului acesteia, având în vedere următorul Summit de la Tunis din 2020.
În încheierea Adunării Generale a UCESIF a fost redactată Declarația de la București pentru recunoașterea rolului Asociațiilor societăților civile organizate ale Francofoniei, pe care o anexăm la această prezentare.
Declarația de la București [RO]If you can not view attached PDF files then click here to download Adobe Acrobat Reader
If you can not view attached MS Word files then click here to download Word Viewer