Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021

Consiliul Economic, Social și de Mediu (CESE) din Franța a organizat, împreună cu Comitetul Economic și Social European (CESE), Reuniunea anuală a președinților și secretarilor generali ai CES-urilor europene și ai CESE în zilele de 22 și 23 noiembrie, la Paris, în Franța.


Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
CES România a fost reprezentat de domnul Bogdan Simion, președinte, și doamna Eugenia Ștefănescu, directorul Direcției Relații Internaționale și Relații Publice.


Tema principală de discuție a fost Democrația participativă și rolul acesteia în transformarea UE într-un organism rezilient și pregătit pentru viitor. Contribuția Comitetului Economic și Social European și a consiliilor economice și sociale naționale la Conferința privind Viitorul Europei.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
La eveniment au participat 43 de reprezentanți ai CES-urilor naționale și ai CESE, precum și 6 observatori, membri francezi ai CESE.

Reuniunea a fost condusă de domnul Thierry Beaudet, președintele CESE Franța, gazda reuniunii, și doamna Christa Shweng, președinta CES-ului european.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
În cele două zile de reuniune, toate CES-urile prezente au avut intervenții legate de tema principală, urmate de dezbateri. Punctul de vedere al CES România a fost exprimat de domnul președinte Bogdan Simion.

Reuniunea anuală a preşedinţilor şi secretarilor generali CES 2021
Discuțiile din cadrul primei sesiuni, intitulate "Pentru o Uniune Europeană mai puternică și pregătitiă pentru viitor: viziunea CESE și a CES-urilor naționale", s-au axat în general pe:

  • a) viziunea CES-urilor asupra viitorului Europei, asupra activității desfășurate de acestea și asupra implicării lor concrete în Conferința privind Viitorul Europei;
  • b) punerea în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență și implicarea CES-urilor naționale în acest demers.

Tema celei de-a doua sesiuni a fost: "Europa democrației participative: vocea CESE și a societății civile organizate ca element esențial pentru modelarea viitorului nostru comun". Sesiunea a cuprins discuții generale privind importanța democrației participative și noi modalități de participare cetățenească.

Cu prilejul acestei reuniuni, președintele CES România a avut o întâlnire cu președintele CESE Franța, unde au discutat despre reprezentarea societății civile în cadrul CES România și despre intenția CESE Franța de a prelua conducerea Uniunii Consiliilor Economice și Sociale și Instituțiilor Similare Francofone (UCESIF) pentru următorul mandat.

La încheierea lucrărilor reuniunii, președintele CES România a acordat un interviu Departamentului de Comunicare din cadrul CESE Franța.

Toate chestiunile dezbătute în cele două sesiuni sunt rezumate în documentul elaborat de CESE, intitulat "Concluziile reuniunii", disponibil aici.

Daca nu vizualizati fisierele Download Adobe AcrobatReader PDF atasate atunci click aici pentru Download Adobe Reader


Powered by King Systems® - Web Design | Web Solutions | Web Hosting | Identitate